HABITATGE ALTA EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

www.macusa.es

Gironella

2013 – 2016

Habitatge d’alta eficiència energètica desenvolupat sota els criteris de l’estàndard Passivhaus ( en procés de certificació PASSIVHAUS pel passivhaus Institut de Darmstaad)

 

_AG_1689+90web

Foto: Adrià Goula

_AG_1685+86web

Foto: Adrià Goula

_AG_1716web

Foto: Adrià Goula

_AG_1721web

Foto: Adrià Goula

_AG_1718web

Foto: Adrià Goula

_AG_1667web       _AG_1724web

Foto: Adrià Goula

_AG_1675web       _AG_1676web

Foto: Adrià Goula

_AG_1401web

Foto: Adrià Goula

_AG_1404web

Foto: Adrià Goula

_AG_1436web

Foto: Adrià Goula

_AG_1549web       _AG_1582web

Foto: Adrià Goula

sello_cEnergetica04

Breu descripció descriptiva i conceptual:

El projecte es va gestar en base a dues premises:

  1. Aconseguir un habitatge en que la major part del programa es desenvolupés en planta baixa, amb una clara relació amb el jardí i l’entorn.
  2. Crear un habitatge respectuós amb el medi ambient, de baixa demanda energètica i on s’utilitzin processos constructius basats en la construcció en sec.

Així doncs, l’estratègia d’implantació va ser la de esgotar al màxim l’ocupació del solar, es va plantejar un edifici en forma de L recolzat sobre el lateral nord i el lateral oest del solar, tancant-se respecte les edificacions veïnes i alhora obrint-se cap al jardí  aprofitant l’assolellament natural i les bones visuals.

La solució volumètrica és simple amb dos prismes rectangulars que ens defineixen la forma de L de planta baixa i un tercer prisma a planta primera que ens uneix els dos volums anteriors. Es va optar per dividir el programa deixant totes les zones de serveis a planta soterrani i distribuir les estances de l’habitatge en planta baixa, per tal de simplificar el seu ús i minimitzar les circulacions entre els diferents espais. Així, el volum situat en la part interior conté el programa més privat (habitacions, cambres higièniques,..) i l’altre les parts mes públiques com són la sala-menjador i la cuina. Els dos volums es lliguen a través del nucli de comunicacions verticals i d`’un tercer cos en planta primera que conté l’estudi. Un quart element en forma de pèrgola és l’encarregat de lligar volumètricament tot el conjunt.

L’accés a la parcel·la i a l’habitatge es realitza des de rampa de garatge límit nord en l’espai residual entre l’habitatge i el límit del veí, de forma que per una banda aconseguim no restar més superfície de jardí i per altra emfatitzem el límit amb els solars veïns.

En el procés de concepció de l’habitatge s’han tingut molt en compte els aspectes mediambientals i d’eficiència energètica, així s’ha volgut que l’habitatge tingui una demanda energètica molt baixa a més d’un alt nivell de confort tèrmic.

El sistema constructiu emprat permet aconseguir un habitatge amb molt bones prestacions tèrmiques, molt per sobre del que era habitual fins a l’actualitat en aquesta tipologia. L’habitatge es concep com una caixa sobre un basament, una caixa de fusta sobre un basament de formigó, la caixa conté tot l’espai habitable i està embolcallada en la seva totalitat per l’aïllament, així doncs, no tenim pràcticament ponts tèrmics i aconseguim un grau d’isolació molt elevat que creiem comportarà un estalvi en la despesa energètica.

La tecnologia emprada per als elements estructurals de fusta es la de taulells de fusta contralaminda (CLT), aquesta tecnologia basada en el tall amb control numèric permet tenir un control molt més elevat del producte acabat, ja que gran part dels elements que conformen l’habitatge es realitzaran a taller i posteriorment es transportaran a l’obra per a ser ensamblats.

 

 

 

 



Deixa un comentari